Condensatievocht in badkamer
In een vochtige ruimte zoals een badkamer ontstaan vaak problemen als gevolg van condensatie. Zo kan er sprake zijn van schimmelvorming, zeker wanneer de badkamer niet goed geventileerd wordt. Maar wat kun je nu doen aan condensatie in de badkamer?
Gevolgen van condensatie in de badkamer
In een badkamer die langdurig vochtig blijft zullen na verloop van tijd onvermijdelijk problemen ontstaan met schimmels. Vaak komen schimmels aan de bovenzijde van de muur voor en op het plafond maar in principe kunnen schimmels overal in de badkamer voorkomen. Schimmels zijn niet alleen lelijk om te zien maar ze zorgen ook voor stankoverlast. Verder zijn de schimmelsporen die ze verspreiden slecht voor onze gezondheid. Schimmel in de badkamer kun je verwijderen met commercieel verkrijgbare middelen maar wanneer de oorzaak van het probleem (condensatie) niet wordt aangepakt zullen ze na verloop van tijd weer terugkeren.
Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie
Condensatie in de badkamer voorkomen met een badkamerventilator
Een van de manieren om problemen met condensvocht in een badkamer te voorkomen is door gebruik te maken van een badkamerventilator. Deze zijn meestal vrij eenvoudig te monteren in een bestaand afvoerkanaal en kunnen voorzien worden van een sensor waardoor ze zichzelf automatisch in- en uitschakelen. De keuze aan ventilatoren is vrij groot waardoor je altijd wel een type kunt vinden dat qua vormgeving goed bij de badkamer past.
Verschillende soorten ventilatoren voor de badkamer
Ter voorkoming van condensatie in de badkamer kun je kiezen uit meerdere soorten ventilatoren. Het is aan te raden om te kiezen voor een type dat voorzien is van een nalooptimer. De ventilator blijft dan na uitschakeling van het licht nog enige tijd ingeschakeld zodat na het douchen of baden de resterende vochtige lucht kan worden afgevoerd. Verder is belangrijk dat de ventilator de juiste capaciteit heeft. Deze capaciteit wordt bepaald door de grootte van de badkamer en de grootte van het afvoerkanaal. Hoe groter de capaciteit, des te groter de diameter van het afvoerkanaal dient te zijn. Standaard diameters zijn: 100, 125 en 150mm.
Ventilatierooster in de badkamer
Wanneer je een mechanische ventilator in de badkamer monteert zul je ook aandacht moeten besteden aan de toevoer van lucht, anders kan de lucht niet goed circuleren en zal er een vacuüm gaan ontstaan. Om dit te voorkomen kun je een luchtrooster aanbrengen, bijvoorbeeld onderin de deur van de badkamer. Door het monteren van een luchtrooster is de toevoer van verse lucht gegarandeerd en ontstaat er een goede balans in de aangevoerde en afgevoerde lucht waardoor problemen met condensatie in de badkamer voorkomen kunnen worden.
Hoe kun je zelf condensatie voorkomen?
Condensatie in de badkamer kun je het beste voorkomen door installatie van een ventilator of door een vorm van natuurlijke ventilatie toe te passen (raam openzetten, ventilatierooster in het raam aanbrengen). Is er sprake van schimmelvorming, dan kun je deze behandelen met een schimmeldodend middel. Je zult de oorzaak van het probleem echter moeten aanpakken, anders zal schimmel op termijn weer terugkeren.
Condensatieprobleem? Offerte woningventilatie