Doorslaand vocht in buitenmuren
Doorslaand vocht in buitenmuren komt erg veel voor. Het is een probleem dat doorgaans goed te behandelen is door hydrofuge of door muurinjectie.
Oorzaken van doorslaand vocht in buitenmuren
Vocht in buitenmuren kan veroorzaakt worden door de volgende gebreken:
- Voegwerk dat in slechte conditie is
- Haarscheuren in stenen of gebarsten stenen
- Defecte dakgoot of lekkage bij de aansluiting tussen dakgoot en valpijp
- Ontbreken van lekdorpels
- Kieren, spleten bij kozijnen
- ...
Gevolgen van vocht in buitenmuren
Vochtige buitenmuren hoeven niet noodzakelijkerwijs tot problemen met doorslaand vocht te leiden. Zelfs een gevel met een hoge regenbelasting hoeft geen probleem te zijn indien het metselwerk maar in goede conditie is en de stenen niet al te veel vocht absorberen. Indien de gebouwschil echter niet in orde is, kan de muur op een gegeven moment zoveel vocht gaan opnemen, dat er ook binnen in de woning problemen kunnen gaan ontstaan. Er kan zich dan schimmel op de muur gaan afzetten en ook de muurafwerking kan beschadigd raken (pleisterwerk, houtwerk, behang, enz...)
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose
Vochtige buitenmuren behandelen met hydrofuge
Doorslaand vocht in buitenmuren is doorgaans goed te behandelen met hydrofuge. Bij hydrofuge spuit men een waterafstotend middel op het metselwerk dat volledig door de poriën in het gesteente wordt opgenomen. Door de buitenmuren op deze wijze te impregneren wordt de zuigkracht opgeheven waardoor de muren niet langer vocht opnemen. De muur wordt door de behandeling niet afgesloten en kan dus blijven 'ademen'. Hydrofuge is een erg effectieve methode maar kan alleen toegepast worden op buitenmuren die in goede conditie verkeren. Vaak moeten er eerst gevelherstelwerken verricht worden voordat met kan over gegaan tot hydrofuge.
Muren laten injecteren
Is er geen sprake van doorslaand vocht maar van opstijgend vocht? Dan kan de muur behandeld worden door middel van muurinjectie. Hierbij worden er ter hoogte van het maaiveld gaten in de buitenmuur geboord waarin een vochtwerend middel wordt gespoten. Het middel werpt een chemische barrière op tegen vocht waardoor grondvocht niet langer in de muur kan trekken.
Waarom vocht in buitenmuren behandelen?
Vochtige buitenmuren die in matige conditie verkeren zijn niet bevorderlijk voor de algehele conditie van de woning. Zo kan het cementwerk in de muur bij strenge vorst ernstig beschadigd raken en kunnen er ook scheuren of barsten in de stenen gaan ontstaan. Verder kan het vocht naar binnen in de woning migreren, waardoor problemen met schimmels, beschadigd pleisterwerk, en loskomend behang kunnen ontstaan. Een vochtige woning is niet goed voor onze gezondheid en ook de stookkosten zullen stijgen omdat vochtige muren thermisch gezien slecht isoleren. Doorslaand vocht in buitenmuren kun je om deze redenen het beste zo snel mogelijk laten behandelen.
Doorslaand vocht in buitenmuren als gevolg van een verkeerd verfsysteem
Bij het schilderen van een buitengevel is het van belang dat er gekozen wordt voor het juiste verfsysteem. Een goede buitenverf is ademend en sluit de muur niet af. Vaak worden hier fouten mee gemaakt en worden woningen aan de buitenzijde geschilderd met een verf die de muur volledig afsluit. Hierdoor kan de gevel niet meer ademen en kunnen er problemen met doorslaand vocht gaan ontstaan. Het kan ook gebeuren dat er blazen onder de verf ontstaan wat erg ontsierend is voor het uitzicht van de gevel. In dergelijke gevallen zal de oude verflaag volledig verwijderd moeten worden, bijvoorbeeld door de muur te zandstralen of door een vorm van chemische reiniging.
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose