Gevelherstelling na vochtproblemen
Gevelhersteling is noodzakelijk wanneer de conditie van de gevel te wensen overlaat. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van loskomende voegen of scheuren in het metselwerk. Aangezien deze gebreken kunnen leiden tot problemen met vocht is het van belang dat een beschadigde gevel zo spoedig mogelijk hersteld wordt.
Gevelherstelling: herstel van het voegwerk
Een van de zaken waar bij gevelherstelling veel aandacht aan wordt besteed is de conditie van het voegwerk. De voegen in de gevel bepalen immers voor een groot deel het uitzicht van de woning en beschermen tevens tegen indringing van vocht. Het is dus van groot belang dat het voegwerk in goede conditie wordt gehouden. Het voegmateriaal is onderhevig aan allerlei weersinvloeden en kan op termijn poreus worden en scheuren. Loskomend voegmateriaal dient zo snel mogelijk te worden uitgeslepen of uitgehakt zodat de muur weer opnieuw gevoegd kan worden. De beschermende schil is dan weer in tact, zeker wanneer ook hydrofuge wordt toegepast.
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose
Herstellen van barsten en scheuren
Scheuren en barsten in het metselwerk van de gevel zijn een veel voorkomend probleem. Indien het om een beperkt aantal stenen gaat hoeft dit geen onoverkomelijk probleem te zijn, want stenen kunnen immers uitgekapt en vervangen worden. Indien de juiste soort voorradig is natuurlijk want kleur en vorm moeten wel zo veel mogelijk overeenkomen. Indien de muur te zwaar beschadigd is zal gevelherstelling op andere manier moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld door het aanbrengen van steenstrips, crepi of een ander soort gevelbekleding.
Nieuwe gevelbekleding
Indien de gevel erg vervuild of beschadigd is, is het soms noodzakelijk om een totale gevelherstelling uit te voeren waarbij een nieuwe gevelbekleding wordt aangebracht. De gevel kan dan eventueel ook gelijk geïsoleerd worden. Buitengevelisolatie is altijd aan te raden in verband met het sterk verbeterde thermisch rendement. De keuze aan gevelbekledingsmaterialen is groot. Zo kun je kiezen uit: hout, composiet, metaal, steenstrips of crepi. Maar er zijn ook nog andere materialen die geschikt zijn voor gevelherstelling.
Gevelherstelling met crepi
Crepi wordt van oudsher toegepast als gevelbekleding en je ziet het vaak terug bij landelijk gelegen woningen. Vroeger gebruikte men vooral minerale krabpleister maar met de komst van moderne materialen kiezen steeds meer mensen voor een kunstharspleister. Dit is een kalkpleister die sterker is dan minerale crepi en over het algemeen ook makkelijker te reinigen. Dit komt door het synthetische bindmiddel dat bestaat uit kunsthars of siliconen. Crepi kan perfect gecombineerd worden met isolatie. Buitengevelisolatie is aan te raden omdat het een van de meest efficiënte isolatiemethodes is. De extra kosten die ermee gemoeid zijn verdien je op termijn vanzelf terug en tevens zal de energiescore van de woning sterk verbeteren waardoor de woning bij verkoop meer waard is.
Gevel herstellen en reinigen
Gevels staan bloot aan allerlei weersinvloeden en andere externe factoren zoals roetuitstoot en aangroei van mossen en algen. Er zijn verschillende manieren waarop een gevel gereinigd kan worden:
- Zandstralen, nevelstralen (verwijderen van hardnekkige aanslag zoals roet)
- Chemisch reinigen (oude verflagen of graffiti verwijderen)
- Stoom reinigen (verwijderen van mossen en algen)
- Laserreiniging (voor het reinigen van gevoelige ondergronden)
- ...
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw vochtdiagnose