Hygroscopische zouten laten behandelen
Hygroscopische zouten zijn zouten die vocht aantrekken. Ze worden gevormd door chemische processen in de muur maar kunnen ook afkomstig zijn uit het grondwater. De witte aanslag die als gevolg ervan ontstaan kan op verschillende manieren behandeld worden.
Hygroscopische zouten behandelen
Indien er sprake is van een witte aanslag op de muur zal eerst bepaald moeten worden om wat voor type muuraanslag het gaat want deze plekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er bijvoorbeeld sprake van kalkuitslag waarbij hygroscopische zouten nauwelijks een rol spelen. In andere gevallen komen juist wel hoge concentraties zout voor, zoals bij problemen met opstijgend vocht waarbij de zouten in het grondwater zijn opgelost. De volgende soorten aanslag komen in de praktijk geregeld voor:
- Kalkaanslag op vers metselwerk
- Witte aanslag als gevolg van hygroscopische zouten (bij opstijgend vocht)
- Vergrauwing (oud metselwerk)
- Cementsluier
- ...
Kalkuitslag op vers metselwerk behandelen
Op muren die net gemetseld zijn kan zich na een aantal dagen een witte aanslag vormen. Hierop hoeft niet direct actie ondernomen te worden omdat de aanslag in veel gevallen weer vanzelf verdwijnt. Door regen en wind zal de oppervlakkige aanslag vanzelf van de muren spoelen. Het gaat voornamelijk om kalk en hygroscopische zouten spelen in deze eigenlijk geen rol. De muur kan eventueel ook gereinigd worden door deze met een hogedrukspuit af te spoelen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om in de eerste maanden na de bouw van de muur geen actie te ondernemen.
Aanslag door hygroscopische zouten behandelen
Bij problemen met opstijgend vocht kunnen hygroscopische zouten een hardnekkige witte aanslag op de muur veroorzaken. Vaak is deze waar te nemen als een witte horizontale streep op de muur. Deze aanslag is soms erg lastig te verwijderen omdat de zouten diep in de muur zijn opgelost, maar er zijn middelen in de handel waarmee je de plekken zelf kunt behandelen. Meestal bevatten ze agressieve bestanddelen zoals zoutzuur of fosforzuur waarmee kalkvlekken opgelost kunnen worden. Na het schoonborstelen en behandelen van de plek dient de muur voorzien te worden van een speciale primer waardoor de hygroscopische zouten in de muur effectief geīsoleerd worden.
Vergrijzing / vergrauwing van de muur
Bij sommige gemetselde muren kan er na maanden of zelfs pas na jaren een dunne witte of grijze waas op de muur ontstaan. Deze bevindt zich op de natte delen van de muur waar ook het zonlicht op schijnt. Meestal is er bij dit type uitslag sprake van uitbloei door gipsverbindingen. Deze aanslag is meestal alleen effectief te verwijderen door de muur te zandstralen of de muur op een andere manier mechanisch te reinigen, bijvoorbeeld met een roterende staalborstel. Om nieuwe aanslag te voorkomen is het van belang dat de muur geīmpregneerd wordt met een hydrofoberend middel (hydrofuge).
Hygroscopische zouten laten behandelen
Indien de muur verontreinigd is door hygroscopische zouten, bijvoorbeeld als gevolg van opstijgend vocht, dan doe je er verstandig aan om een vochtdeskundige in te schakelen want het probleem moet op meerdere fronten aangepakt worden. Niet alleen moet de aanslag verwijderd worden maar er moet ook voorkomen worden dat het grondwater nog verder in de muur kan trekken. Een vochtdeskundige beschikt over de nodige kennis en materialen en kan zich bedienen van verschillende technieken waarmee hij het probleem effectief kan aanpakken.